Methoden & technieken van bronsgieten

Bronsgieten is de naam voor de beelhouw techniek waarmee bronzen beelden worden gegoten, dit wordt ook wel bronswerk genoemd. Er zijn meerdere methoden en technieken mogelijk om brons te gieten.

bronsgieten_02

Verloren Was methode
De gebruikte was hiervoor is doorgaans gietwas of boetseerwas. Een wassen model krijgt giet- en ontluchtingskanalen en wordt daarna in een vuurvaste massa ingebed. Hierna wordt de was eruit gesmolten en de kap gedroogd. Vervolgens wordt in de aldus ontstane holte het vloeibare brons gegoten. Na de afkoelingsperiode worden de giet- en ontluchtingskanalen afgezaagd. Het gietsel wordt uit de mal verwijderd en afgewerkt door de gaten dicht te hameren of te lassen en de uitsteeksels weg te slijpen en het geheel vervolgens te patineren.

bronsgieten_05

Zandgieten
Hierbij wordt het model in meerdere lossende delen omsloten met een aarde-of zandmassa. Lossend wil zeggen dat de gietmal het model zo omsluit, dat het nergens klemt als de kap verwijderd wordt. Daarna wordt het model weggenomen, waarna de zo ontstane kappen aan de binnenzijde handmatig met was op de juiste dikte worden bekleed. Hierna worden alle buitenkappen met waslaag aan elkaar gepast en wordt de binnenholte opgevuld met de aarde- of zandmassa. Tenslotte worden alle delen van elkaar gehaald, de waslaag verwijderd en alle delen weer aan elkaar gepast. Via uitgekrabde kanalen, de giet- en ontluchtingsgaten, wordt het vloeibare brons in de mal gegoten. Na de afkoeling ontstaat een hol bronzen beeld, om ditt gegoten figuur uit de mal te krijgen moet de mal stukgeslagen worden. Hierna wordt het gietsel afgewerkt door de gaten dicht te hameren of te lassen, de uitsteeksels weg te slijpen en het vervolgens te patineren.

bronsgieten_10

Coquillegieten
Bij coquillegieten wordt het vloeibaar materiaal in een metalen matrijs (de Coquille) gegoten. Deze coquille bestaat meestal uit twee of meerdere metalen matrijshelften. Dit proces wordt voornamelijk met de hand uitgevoerd. Het vloeibare brons wordt met een gietlepel in de vormholte gegoten. Ook hier kan gebruikgemaakt worden van zand of metalen kernen. Coquillegieten wordt vaak gebruikt bij het maken van vormen waarvan er een groot aantal gemaakt moet worden.

bronsgieten_11

Overige gietmethoden
Andere methoden zijn onder andere slingergieten en ceramic shell gieten, een variant op de verloren was methode waarbij gebruik wordt gemaakt van vuurvaste materialen die niet langdurig hoeven te worden uitgestookt.